Highgate Junior School

The brief for the project was to provide an entire new Junior School for Highgate School. The scheme for this private school in North London is designed with Passivhaus principles, and will provide a state of the art educational facilities in a beautiful environment. At the centre of the scheme, a light filled atrium brings light and air into the heart of the school. 

The external materials were selected to allow the building to sit comfortably in its historic setting: handmade red bricks and portland stone represent the best of the UK manufacturing industry. Internally, the palette of materials is softer and child-friendlier. Timber and plywood compliment the stone which has been carved by an artist into fantastic animal sculptures. The entire classroom wing of the building is covered in a wildflower meadow roof that acts as a learning tool, and creates a natural habitat within the building fabric.

Oliver Lowrie was the Project Architect for this scheme whilst at Architype. He undertook the initial competition design, and then led the project on site for two years.